F-proeven

Meedoen
Regelmatig organiseren wij F-proeven. Meestal op zondag.
Je kunt je inschrijven via de mail: dewildkamp@gmail.com en een pony van 1e keuze en 2e keuze aangeven. Meestal lukt het om je op de pony van 1e keuze te plaatsen, maar als de pony veelgevraagd is, of geblesseerd, dan start je op je 2e keuze. 

Wat is een F-proef?
Bij een F-proef rijd je alleen in de bak en volg je de instructies van de voorlezer. Die leest de proef van ongeveer 5 minuten. Het gaat erom dat je de opdrachten zo netjes mogelijk uitvoert. Een jury beoordeelt hoe je dat doet. Hij of zij let daarbij op de figuren die je rijdt, je tempo en overgangen, je houding/zit en de uiterlijke verzorging. Het is belangrijk dat je goed samenwerkt met het paard en één harmonieus geheel vormt. 

Inschrijven op het juiste niveau
Bij de eerste keer deelt je instructrice je in de juiste proef passend bij jouw rijniveau (max. F6). Daarna bepalen je resultaten wanneer je doorstroomt naar het volgende niveau. 

Naar een volgend niveau
Als je 210 punten of meer behaalt voor je dressuurproef, krijg je een promotiepunt.
Bij de F1 is 1 promotiepunt nodig om door te gaan naar de volgende proef.
Bij de F2 zijn er 2 promotiepunten nodig om door te stromen (je rijdt iedere proef dus minimaal 2x). 
Vanaf de F3 zijn er 3 promotiepunten nodig om door te stromen naar het volgende niveau.

Oefenen
Elk week dat je rijdt in je rijles, oefen je voor je proef. Je bent namelijk altijd bezig met houding&zit, sturen en figuren rijden in alle gangen. Als je nog beter wilt oefenen kan je ook een privé les afspreken om samen met de instructrice de proef nog eens door te nemen. 
Natuurlijk kun je er ook zelf mee aan de slag gaan. Bij het boek Paardrijden met plezier (verkrijgbaar op de site van de KNHS) zit een F-proevenboekje. Lees jouw proef alvast eens goed door. Extra tip: teken op een A4tje een rijbaan en oefen met je vinger of met pen de figuren van jouw proef op papier.

Kleding & andere regels
Bij de FNRS dressuurwedstrijden is officiële wedstrijdkleding verplicht:
a. Cap CE-EN 1384 gekeurd (ook verplicht bij het losrijden)
b. Rijjasje of type colbert + plastron/stropdas + witte blouse of dressuurblouse of shirt + witte handschoenen + witte rijbroek (= compleet wedstrijdtenue)
c. Rijlaarzen of Jodphurlaarsjes in combinatie met gelijkkleurige, gladleren/gladde kunstleren chaps.
Tip: doe een joggingbroek over je witte rijbroek aan zo voorkom je dat hij vies wordt voordat je op de pony gaat.

Voorbereiden
Een paar dagen voor de wedstrijd is de startlijst klaar. Die vind je dan op de website. Je ziet dan wie er op welke pony start. Je kunt dan samen met andere ruiters afspraken maken over de verzorging van de pony. Bij de proeven is de pony altijd tot in de puntjes verzorgd. Het poetsen van de pony doe je ruim voordat de eerste ruiter op die pony start. Neem alles mee: je kleding, schoenen, cap, haarnetje en handschoenen. En vergeet ook je poetsspullen, elastiekjes voor de vlechtjes én je ruiterpaspoort niet!

Starten
Op de dag van de wedstrijd zorg je dat je er minstens een uur voor je eigen starttijd bent. De tijd op de startlijst kan op de dag zelf nog veranderen. Het kan door omstandigheden uitlopen of inlopen. Wees op tijd gereed en wees flexibel. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de pony en het weer kun je vooraf even inrijden. Doe dat rustig en maak je pony niet te moe. Houd ook rekening met de andere amazones/ruiters: ook zij willen een frisse pony die er ook na drie ritjes nog netjes uitziet. Draag de pony daarom altijd netjes over aan de volgende amazone/ruiter.

Afzadelen
De laatste amazone/ruiter zet de pony weer op stal. De vlechtjes haal je er direct uit, het zadel en hoofdstel ruim je schoon op.

Beoordeling
De onderdelen in dressuur worden gewaardeerd van 0 tot en met 10. 0. = niet uitgevoerd 1. = zeer slecht 2. = slecht 3. = tamelijk slecht 4. = onvoldoende 5. = matig. 6. = voldoende 7. = tamelijk goed 8. = goed 9. = zeer goed 10. = uitmuntend. Een vergissing in de proef wordt bestraft: – 1e maal = 2 punten aftrek – 2e maal = 4 punten aftrek (totaal –6) – 3e maal = 8 punten aftrek (totaal –14) – 4e maal = uitsluiting. Gang- of overgangsfouten zijn geen vergissingen in de proef maar komen in het betreffende cijfer tot uitdrukking.

Prijsuitreiking
Na afloop is er een prijsuitreiking. Je ontvangt dan je protocol. Daar staan alle onderdelen van je proef op met je cijfers. Als je meer dan 210 punten hebt, krijg je een ‘promotiepunt’. Je persoonlijke puntenaantal is voor jou het meest belangrijk. Daarnaast krijgen de beste ruiters in iedere categorie ook een prijs. Dat is natuurlijk ook leuk!

Meer over de niveaus
Je mag door naar een hoger niveau als je voldoende ‘promotiepunten’ (je puntentotaal is dan hoger dan 210, gemiddeld een 6 of hoger per onderdeel) hebt behaald en je instructrice aangeeft dat je door mag. In je ruiterpaspoort houden wij voor je bij wat je rijdt.

F1 t/m F2
De eerste F Proeven bestaan uit stap en draf, zonder galop. Dit zijn de proeven voor de ruiters die net beginnen met de F Proeven. In de F2 wordt bijvoorbeeld ook gevraagd naar het correct van je paard afstijgen.

F3 t/m F4
Vanaf de F3 moet je ook galopperen in de proeven en wordt het lichtrijden op het verkeerde been beoordeeld. Je gaat dus in de lessen voorafgaand aan het bovenvermelde niveau goed oefenen of je dit al kunt. In de F3 is ook het onderdeel “de teugels langer laten worden” nieuw.

F5 t/m F7
Enkele passen middendraf, halsstrekken, doorzitten en middenstap zijn nieuw. De F Proeven krijgen in iedere proef nieuwe, moeilijkere oefeningen. Zo moet je nu bijvoorbeeld sommige figuren helemaal doorzitten.

F8 t/m F10
Vanaf de F9 is ‘constante verbinding’ een apart punt waarop je wordt beoordeeld door de jury. Als je met je beenhulpen je paard actief houdt, zoekt hij zelf contact met jouw hand, omdat hij er vertrouwen in heeft dat dit geen pijn doet. Dit heet ‘aanleuning’.

F11 t/m F12
Wijken is een nieuw onderdeel in deze proeven. In de F11 is het wijken in stap en in de F12 moet je dit in draf laten zien. Tevens moet je in de galop enkele passen de galop verruimen. Deze onderdelen zijn moeilijk en staan compleet beschreven in het handboek “Leer paardrijden met plezier”.

F13 t/m F20
Vanaf de F13 worden alle oefeningen moeilijker, zoals volte 15 meter in galop, achterwaarts, schoudervoor, contragalop en schouderbinnenwaarts. Deze oefeningen vergen veel oefening van jou en je instructeur. De handboeken “Leer paardrijden met plezier” en “Beter paardrijden met plezier” kunnen je heel goed ondersteunen in deze hogere proeven.

Theorie examens
Aan verschillende F Proeven zijn theorie-examens gekoppeld. Dit zijn de F2, F4, F6, F8, F10 en F12. De theorie die je moet leren voor deze examens, staat in het handboek Paardrijden met plezier dat je bij de de KNHS kunt bestellen. Op de wedstrijddag haal je na het rijden van je proef een vragenformulier bij de bar. Op dit vragenformulier staan 10 meerkeuzevragen met voor elke vraag 3 mogelijke antwoorden. Je vult het direct in en geeft het terug aan de bar.

Diploma
Ook kun je voor de even F-proeven een diploma behalen. Als je voldoende promotiepunten hebt behaald (en ook je theorie), wordt er een diploma voor je aangevraagd.

Kosten
Zonder diploma: €15,-

Met diploma: €17,- (geldt alleen voor laatste promotiepunt bij F2, F4, F6,F8 of F10 proef).

Comments are closed.